Joanna Russ, The Female Man (1975)

I ett försök att läsa lite mer för nöjes skull plockade jag häromdagen upp Joanna Russ 70-talsroman The Female Man som handlar om fyra kvinnoöden som vävs samman som ett: en av dem författarens. Eller, egentligen författarens alter ego, för bokens Joanna är en karaktär likaväl som hon styr berättelsen. Hon hänger från början på när Janet, som kommer från en framtid där människosläktet enbart består av kvinnor, gör en tidsresa bakåt till något som liknar vår värld. Den tredje kvinnan är Jeannine, en vek och smått tramsig tjej av ungmö-snitt som bor med sin katt och har en otillfredsställande älskare. Jeannine kommer från ”nutiden,” men det är inte Joanna Russ nutid; det är ett 1970-tal som inte föregåtts av ett andra världskrig och som inte lyckats släpa USA upp ur den depression som startade på 1930-talet. Jael, den fjärde i kvartetten, är en skrämmande, hotfull krigare som enbart lystrar till förståndet, aldrig till känslorna. Hon kallar sig själv för ”the ghoul” (s. 19) vilket betyder ungefär den onda anden. I hennes värld utkämpar kvinnor och män en dödlig konflikt mot varandra, ett krig som Jael inte tänker förlora.

Berättelsen är nog förvirrande för 2018 års läsare som försöker dels förstå den enkönade framtidsvisionen, dels erinra sig hur det kulturella klimatet i 1970-talets USA tog sig ut, och dels föreställa sig ett alternativt 70-tal som inte präglas av det kalla kriget eller den ekonomiska utveckling som var upptakten till det finansiellt blomstrande 80-talet. Lägg då till att Russ har en tendens att leka med pronomen och röster på ett vis som påminner om modernismens H.D. (Hilda Doolittle) och hennes ibland oläsliga romaner. Russ låter alla tre kvinnor berätta i både första och tredje person, trots att en av dem uttalat är författaren. Med det sagt så vill jag inte avskräcka – för detta är verkligen en briljant roman – utan bara förvarna: det här blev mindre nöjesläsning och mer arbete än vad jag hade trott.

The Female Man är översatt till Honmänniskan (1996) av Ylva Spångberg och lästes av Snowflake för några år sedan. Här kan man hitta hennes intryck!

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Detta inlägg publicerades i Läsning, Nordamerikansk litteratur, Romaner, Science Fiction, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Joanna Russ, The Female Man (1975)

  1. Tack för intressant inlägg om en bok som stått på min att läsa-lista länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s