Agnes Grey (1847) av Anne Brontë

Librivox kan man hämta ner massor av ljudböcker gratis, framför allt klassiker som Anne Brontës Agnes Grey. Enda nackdelen är att uppläsarna (som är glada amatörer) emellanåt inte är så duktiga. I den version av Agnes Grey som jag lyssnade på var en av uppläsarna extremt monoton och då kan det hända att man tappar bort sig ibland, helt enkelt för att det är svårt att koncentrera sig på en röst som inte alls varieras. Men det tycker jag att man kan stå ut med när det är gratis (i alla fall i några kapitel).

Agnes Grey är en klassisk askungesaga om en flicka som växer upp i en bildad men oförmögen familj. Hennes livslott är därmed utstakad; antingen så gifter hon sig med en man som kan försörja henne, eller så måste hon arbeta som guvernant (i likhet med de framtidsutsikter som systrarna Brontë hade i unga år). Agnes har inga uppvaktare, så hon installeras med en rik familj vars barn hon inte bara ska lära läsa, skriva och räkna, utan även hyfs. Det visar sig nämligen att rika barn kan vara ganska bortskämda och odrägliga (nähä?!) och Agnes får det svårt då hon inte riktigt besitter den pondus som hade behövt för att sätta ungarna på plats. Barnen respekterar inte henne. Hon får ta emot pikar om att hon är från en lägre samhällsklass än de och att hon ser alltför vanlig och ointressant ut för att någonsin kunna fånga en karl. Till slut löser sig dock allt till det bästa för Agnes och liksom i Jane Austens böcker slutar romanen med ett bröllop och paret lever lyckliga i alla sina dar.

Agnes Grey kan inte direkt beskrivas som spännande, men den är banbrytande i det att den synliggjorde viktorianska unga medelklasskvinnors livssituation och valmöjligheter på ett realistiskt sätt, liksom flera andra efterföljande Bronteromaner gjorde. Med det sagt så tycker jag att The Tenant of Wildfell Hall, även den av Anne Bronte, är en mer underhållande bok.

20120615-231432.jpg

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Ljudböcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s