The Tree of Heaven (1918) av May Sinclair

Boken tar sin början i brittisk sekelskiftesmiljö, där Familjen Harrison lever det perfekta medelklasslivet i en lugn förort till London. Hustrun Frances är stolt över sig själv för att hon har lyckats producera hela tre söner (och en dotter) och stolt över sin man för hans framgångsrika timmerföretag. När hennes ogifta systrar kommer över på te kan hon inte låta bli utan att tycka synd om dem som inte har något av det som utgör hennes lycka i livet. Frances är alltså lite väl självgod i början av boken, men man mjuknar ändå inför henne då hon är, likt Virginia Woolfs Mrs Ramsay i To the Lighthouse, fullkomligt självuppoffrande och altruistisk. Hennes barn är det viktigaste och mest intressanta som finns i hennes värld. Därför tar romanen också en sorglig vändning då första världskriget bryter ut.

May Sinclair var en fulländad modernistisk författare, något som verkligen visas i den här romanen. Den påminner mig starkt om första delen av To the Lighthouse, men den är inte särskilt experimentell formmässigt. Den starkt framträdande symbolismen och den psykologiska pricksäkerheten gör romanen synnerligen läsvärd.

Jag har sagt det förr och här kommer det igen: May Sinclair förtjänar en revival!

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Modernism och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till The Tree of Heaven (1918) av May Sinclair

  1. Ping: Moving Towards the Modern | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s