Busman’s Honeymoon (1937) av Dorothy L. Sayers

Jag har bara läst en Wimsey/Vane-bok tidigare och det är den som föregår Busman’s Honeymoon: Gaudy Night (1935). Liksom sin föregångare (och, misstänker jag, resterande Wimsey-böcker) är Busman’s Honeymoon en riktig feelgood-deckare som gör att man känner sig väl till mods bara efter några sidor. Sayers har en förmåga att porträttera livet som det borde vara: fullt av spännande och märkliga händelser och excentriska karaktärer, vackra trädgårdar och vältajmat eftermiddagste, allt i en engelsk miljö från den magnifika mellankrigstiden i vilken det inte är någon hemlighet att jag är särskilt förtjust.

Handlingen baseras i att Lord Peter och Harriet äntligen gör slag i saken och gifter sig, men deras bröllopsresa, som går till en pittoresk idéer den engelska landsbygden där de köpt en stuga, blir avbruten av en mordutredning. Själva fallet och ”whodunnit”-elementet sköts på ungefär samma sätt som i Gaudy Night; läsaren får vissa ledtrådar men sitter i slutändan ändå och väntar på att polletten ska trilla ner hos Harriet och Wimsey så att man kan få reda på vem mördaren var.

Engelskheten och trivsamheten hos Drn här boken är dess behållning för mig; egentligen hade den kunnat handla om ungefär vad som helst, så länge den var skriven på samma sätt. Precis som Agatha Christies böcker är den som en trygg, underhållande gammal vän. A jolly nice read, på det hela taget. Rekommenderas varmt för stressade själar på en strand, gräsmatta eller skogsstubbe under sommarsemestern.

20120527-191938.jpg

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s