Herland (1915) av Charlotte Perkins Gilman

Charlotte Perkins Gilman (1860-1935), mest känd för den fantastiska och hemska novellen ”The Yellow Wallpaper” (1892), gav under flera års tid ut ett månatligt magasin kallat The Forerunner som bestod av artiklar, serieromaner, politiska krönikor och reklam, allt skrivet av Perkins Gilman herself. Bland det som publicerades på detta sätt fanns romanen Herland, den andra av författarens totalt tre feministutopiska romaner. Jag hittade en utgåva från 1979 i New York i januari och formligen kastade mig över den.

Romanen beskriver hur tre unga (manliga) äventyrare är på upptäcktsfärd bland ”ociviliserade” stamfolk i början av 1900-talet, när de plötsligt upptäcker ett land där befolkningen bara består av kvinnor. Till en början tror de att det måste finnas män någonstans bland befolkningen, eftersom landet är så välorganiserat och ”kvinnor är notoriskt dåliga på att samarbeta”(!). Men till slut tvingas de inse att det faktiskt är en högt utvecklad civilisation helt utan män. Och, visar det sig, även helt utan problem.

Perkins Gilmans syn på genus är mångfacetterad. Samtidigt som hon framställer Herlands kvinnor som fullständigt kapabla att försvara sig mot inkräktare, bygga en välfungerande infrastruktur samt utveckla komplexa teorier om psykologi, så framhäver hon samtidigt att deras högsta mål i livet är att få bli mödrar och att det mest ärorika arbetet för dem är att få ta hand om barn. Hon beskriver också kvinnosamhället som helt fritt från brott och våld, som om det vore bara män som är våldsamma och brottsliga. Hon ansåg uppenbarligen att det fanns distinkta skillnader mellan kvinnor och män, men att det inte betydde att kvinnor (och definitivt inte alla kvinnor) bara bör ha sitt arbete i hemmet. Dessvärre verkar hon också ha haft uppfattningen att män generellt stod för de fleesta negativa förekomsterna i samhället.

Men bortsett från det genusteoretiska är Herland en väldigt underhållande och tankeväckande roman; lite som Egalias döttrar, fast mer lättsam. Trots att den är skriven för snart 100 år sedan känns den långt ifrån förlegad och inaktuell för mig.

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Herland (1915) av Charlotte Perkins Gilman

  1. violen skriver:

    Jag har läst Den gula tapeten och gillade verkligen! Nyutgivning och fler översättningar av Perkins Gilman tack! Undrar om det var här jag fick tipset tro? tack i så fall

  2. tekoppenstankar skriver:

    Står och väntar i min bokhylla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s