Devoted Ladies (1934) av Molly Keane

Irländska Molly Keane (som skrev under det antagna namnet M.J Farrell) var produktiv före och under andra världskriget och blev känd för sina populära böcker om lantlivet på Irland. Devoted Ladies är på så vis en atypisk Keane-roman i början och en väldigt typisk sådan i slutet. Boken börjar nämligen på ett party i London bland societetens högdjur och slutar i ett tarvligt gods på den irländska landsbygden.

Titelns hängivna damer är två par: Jane och Jessica samt Piggy och Joan. Jane och Jessica är två välbeställda kvinnor som delar boende i London. Jane, en amerikansk änka, är omåttligt populär bland karlarna men är dessvärre också vansinnigt förtjust i alkohol. Jessica är svartsjuk på Janes män, men inte för att hon vill ha dem, utan för att hon önskar Jane för sig själv. Jessicas äganderätt över Jane kombinerat med flera detaljer som antyder en viss maskulinitet gör att man gärna läser in en kärleksaffär damerna emellan. Deras fjolliga betjänt Albert, som är ytterst fåfäng och omhändertagande, kompletterar porträttet av ett HBTQ-hushåll.

Piggy, vars riktiga namn är Viola, råkar på Jane och Jessica på Irland och de blir gäster i hennes fallfärdiga, illa inredda hem. Piggy är en misslyckad människa; den stereotypiska 30-åriga ogifta kvinnan som börjar bli bitter, men som låtsas vara glad åt andras lycka i ett desperat försök att hålla skenet uppe. Hennes bästa vän är Joan, som till skillnad från Piggy är vacker, gift, har barn och gott om pengar. Piggy avdyrkar Joan och Joan i sin tur föraktar Piggy, men utnyttjar hennes vänskap för sin egen vinning.

Jag gillar Molly Keane. Tur att Virago har bestämt sig för att ge ut flera av hennes romaner på nytt (med superfina omslag!) och att jag har Loving and Giving (1988) i bokhyllan…

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Irländsk litteratur, Modernism, Romaner. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Devoted Ladies (1934) av Molly Keane

  1. Kolla gärna in mitt Djuna Barnes-inlägg och kom ännu mer gärna (!) med tips på modernistiska läsvärda författare, på svenska. Obs, inget tvång så klart. Blev helt frälst av Djuna och vill nu läsa allt av henne.

  2. tekoppenstankar skriver:

    Avdyrkar var ett underbart ord. Trodde först att det inte fanns och det finns nog inte i SAOL, men på Google hade det 737 träffar och det fyller ju verkligen en funktion som bildning av dyrkar och avgudar. Så min kommentar handlar om ett ord, inte om det du skrev om – ursäkta för det, men så fick det bli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s