Ja till Liv! (2011) av Liv Strömquist

Ja! Då var den äntligen här! Liv Strömquist, denna fantastiskt roliga och intelligenta kvinna, har kommit ut med ett nytt seriealbum. Den här gången följer hon alfabetet, vilket innefattar allt från hur framtidens tolkning av arbetslinjen till en öde ö där de två moderaterna Lubby och Pupp strandsatts och ska försöka klara sig med hjälp av sina politiska teorier. Mycket (ok, i princip allt) handlar om politik och det är inte svårt att räkna ut Strömquists ståndpunkt: hon är definitivt inte nöjd med varken könsmaktsordningen eller den rådande statsmakten. Oavsett om man delar hennes åsikter eller inte, måste man tillstå att hon är fruktansvärt rolig och att hon får fram sina poänger på ett synnerligen briljant sätt.

Liv Strömquists vanligaste grepp är att hon sätter män i kvinnors situationer och vice versa, något som blir roligt, löjligt, äckligt och tänkvärt. Varför är det ok för gamla gubbar att ta plats, vara högljudda, burdusa och ofräscha, när det inte är ok för gamla tanter att vara annat än förstående, bullbakande, godhjärtade små gummor? Det är den sortens frågor som ställs direkt och indirekt av teckningarna i Ja till Liv och som det är omöjligt att hitta några bra svar på.

Vad mer kan jag egentligen skriva än följande uppmaning: läs den! Liv Strömquist är lika skarp och grym som hon alltid har varit.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Serier, Svensk litteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ja till Liv! (2011) av Liv Strömquist

  1. Emma skriver:

    Ah, den har ser jag fram emot att satta tanderna i! Och forhoppningsvis skratta ordentlgit till ocksa! yummy!

  2. Jag läser den här boken just nu och är helt frälst. Det är det första jag läser av Liv och jag har knappt läst serier innan. Men hon är alldeles briljant, kvinnan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s