Grand mal (2011) av Linda Boström Knausgård

I början av Linda Boström Knausgårds novellsamling kände jag mig inte särskilt fångad, kanske mest på grund av att historierna är så försvinnande korta. De flesta upptar bara två-tre sidor och jag brukar behöva mer än så för att förstå och sätta mig in i ett sammanhang. Men i slutet av de drygt 100 sidorna började jag misstänka att Grand mal nog med fördel bör läsas som en diktsamling, snarare än hela på en gång. När jag sedan dessutom fick reda på att författarinnan vanligtvis skriver poesi framför prosa, faller allting på plats. Grand mal är inte bara en poetiskt skriven novellsamling, utan också en samling poetiska bilder skrivna på prosa. Novellernas röda tråd är föräldraskap, något som porträtteras med värme, ångest och arbetsam kärlek. Det känns som om Boström Knausgård försöker nyansera bilden av föräldraskap med rättframma konstateranden om modersrollens nackdelar såväl som fördelar. Det är ett skrivprojekt som jag aldrig kommer att tröttna på som läsare.

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Noveller, Svensk litteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grand mal (2011) av Linda Boström Knausgård

  1. bokklok skriver:

    Det är just det som du inledningsvis skriver som brukar vara mitt problem gällande noveller. Att de är så korta att man inte hinner komma in i dem förrän de tar slut. Men jag kan tänka mig att det fungerar i Boström Knausgårds noveller med tanke på det poetiska språket. Intressant!

    • Sanna skriver:

      Ja, det är ett ständigt problem för mig med. Därför gillar jag t.ex. Katherine Mansfields noveller, som ofta är lite längre så att man hinner sätta sig in i handlingen. Men testa Grand mal, den är värd ett försök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s