Lolly Willowes (1926) av Sylvia Townsend Warner

Sylvia Townsend Warner gör det igen. Lolly Willowes var hennes debutroman och den är minst lika bra som någon av hennes andra romaner som jag har läst. Historien handlar om Laura Willowes, kallad Aunt Lolly av sina brorsbarn, en kvinna som efter sin idylliska barndom på landet tvingas flytta in till storstan för att bo med sin bror, hans fru och deras barn. Laura trivs inte alls i Londons ständigt vakna, dammiga, stenbelagda miljö. Hon vill kunna ströva omkring i grönskande skogar och plocka örter och svamp. En dag får hon nog av att vara Aunt Lolly och bestämmer sig för att slå sig lös från familjen och flyttar ut till en stuga i en liten by där hon kan koka ihop sina häxbrygder.

Fastän romanen är ganska enkel och trivsam, finns det något mörkt och mystiskt liggande i bakgrunden. Lauras livsöde är okomplicerat och stillsamt på ett vis, men samtidigt ovanligt och subversivt. Genom att definiera sig som häxa bryter hon sig lös från den stereotyp som fängslat henne under den större delen av hennes vuxna liv: den viktorianska ungmön. Hon förväntas inte göra mer med sitt liv än att passa brorsbarn och sticka halsdukar, något som Laura länge står ut med att göra, men som knappast får henne att känna sig särskilt värdefull. När hon flyttar ut på landet och får rå om sig själv, med lite hjälp från Satan, så blir hon äntligen en komplett människa.

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Modernism, Romaner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lolly Willowes (1926) av Sylvia Townsend Warner

 1. Emmas Bokhylla skriver:

  Jag tycker den later valdigt harlig, bara tanken pa att flytta ut i skogen gor mig glad de dagar jag ar trott pa allt! 😉

  • Sanna skriver:

   Ja, verkligen. Faktum är att jag och mannen flyttade ut till skogen över helgen och man känner sig faktiskt som en ny människa när man kommer tillbaka till stan efter att ha fyllt lungorna med lite ren luft 🙂

 2. Ingrid skriver:

  Sanna, du ska ha tack för detta boktips. Jag har nästan läst ut ”Lolly Willows” nu – en mycket, mycket bra roman och med humor och svärta om vartannat. Jag gillar i allra högsta grad! Ett underbart kvinnoporträtt!!!

 3. Ping: Sylvia Townsend Warner: Lolly Willowes | snowflakes in rain

 4. Ping: Dark Green Religion | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s