A Visit From the Goon Squad (2010) av Jennifer Egan

Jennifer Egan vann årets Pulitzerpris för sin roman A Visit From the Goon Squad och jag kan inte säga annat än att jag tycker att det var välförtjänt. Jag tyckte väldigt mycket om den här romanen, inte minst dess något ovanliga struktur. Mot slutet av boken finner man till exempel ett helt kapitel som är skrivet som en Power Point-presentation. Power Pointen finns också att titta (och lyssna!) på här. Huvudtemat är musik, något som verkar genomsyra alla bokens karaktärer på ett eller annat sätt.

Persongalleriet är överhuvudtaget väldigt utstuderat och mångfacetterat, vilket gör romanen till något som känns som en novellsamling, fast alla småhistorier hör ihop i slutänden. (Jennifer Egan själv läser Tusen och en natt för sin son, vilket kanske har inspirerat till den här strukturen.)

Boken är inte bara briljant rent stilistiskt, utan också känslomässigt. Jag får samma känsla av Egans bok som när jag läser en klassiker; allt känns bara så… klassiskt. Känslor beskrivs på ett innovativt men igenkännande sätt och man känner igen personlighetstyperna fast de verkar ändå omskrivna på ett vis som ingen annan tidigare gjort. Ju mer man analyserar det, desto bättre verkar det. Dessutom är den ett nöje att läsa. En värdig vinnare av Pulitzerpriset helt enkelt.

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s