Ladder of Years (1995) av Anne Tyler

Den här boken satte min uppsatshandledare i händerna på mig förra veckan efter en diskussion om huruvida det var möjligt för en kvinna på 1920-talet att lämna sin man och sina barn, något som ju måste ha krävt ekonomiskt oberoende, möjlighet att skaffa ett eget jobb eller förstående föräldrar (utöver ett stort mod och en oförvitlig tro på sig själv). Det är svårt att föreställa sig hur instängd man måste känna sig i ett äktenskap om man inte har någon som helst chans att försörja sig på egen hand.

Ladder of Years utspelar sig inte för 100 år sedan, utan gissningsvis någon gång på 1980-talet, men behandlar samma problematik. Romanen handlar om en Delia Grinstead, som en dag reser sig upp och går iväg från sin familj utan någon plan på att komma tillbaka. Hon känner sig förbisedd, ouppskattad och förringad av både man och barn, men blir aldrig arg eller särskilt ledsen, utan bara känslolös och avskärmad från sitt eget liv. I likhet med Linda Burnell i Katherine Mansfields The Aloe hyser Delia inte något agg, utan vill bara fly från familjen. Hon behöver en egen tid, ett eget rum, ett eget liv. Men vad händer med en traditionell kärnfamilj när frun/modern bara försvinner?

Jag blev helt medtagen av den här boken och i princip sträckläste den. Ett tecken på en riktigt bra roman är när man saknar dess karaktärer efter att läsningen är över, något som jag verkligen kände med Delia Grinstead, som är en riktigt sympatisk typ. Hela handlingen utspelar sig ur hennes synvinkel, så man lär verkligen känna karaktären. Hon är inte gnällig, inte alltför stoisk och inte heller tragisk, vilket inte bara gör henne väldigt trovärdig, utan också att man känner en viss respekt för henne.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ladder of Years (1995) av Anne Tyler

  1. Emmas Bokhylla skriver:

    Annu ett bra tips fran dig, nu blev jag riiiktigt lassugen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s