The Eyre Affair (2001) av Jasper Fforde

Tack Vixxtoria, för ditt tips om den här boken!

Det är en rolig, fartfylld, lättläst fantasy/sci-fi/detektivroman som handlar om specialagenten Thursday Next, vars jobb det är att ta hand om kriminalfall som rör litteratur. Händelserna utspelar sig i ett parallellt universum, i vilket England fortfarande krigar mot Ryssland i fråga om Krimhalvön, Wales är en socialistisk separatiststat och Jane Eyre slutar med att Jane följer med St. John Rivers till Indien (hemska tanke…!).

Detta är den perfekta romanen för en litteraturnörd som känner för en stunds välförfattad underhållning. Jag kan mycket väl tänka mig att boken mister en del av sin charm om man inte känner till en del engelsk litteraturhistoria, men den borde ändå vara fullt läsbar och roande. Stilen påminner väldigt mycket om Douglas Adams, särskilt hans två romaner om den holistiske detektiven Dirk Gently (som jag för övrigt starkt rekommenderar); humorn är subtil och smart.

Vilken tur att det finns fem böcker till om Thursday Next! Det lär inte dröja alltför länge innan jag sätter tänderna i nästa…

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till The Eyre Affair (2001) av Jasper Fforde

  1. bokklok skriver:

    Jag läser denna bok just nu. Kul att du gillar den!

  2. Emmas Bokhylla skriver:

    Jag kopte den precis innan jag flyttade och packade ner den pa ”ett sakert stalle”, vilket gjorde att jag an i dag (3,5 ar senare) inte har en aning om vart den finns…. (alltsa, i en lada, men i vilken?!)….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s