Bokpaket och reflektioner

Jag har, liksom många andra, fallit för Bokus pocketrea. Idag hämtade jag ut paketet som bestod av En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, Vägen av Cormac McCarthy, Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates och De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg.

Reflektionerna som rubriken åsyftar har handlat om Djuna Barnes och de animaliska drag som karaktärer i hennes böcker ofta har. Carrie Rohman (University of Pittsburgh) är en av de som skrivit om detta och hon menar att Barnes på detta sätt kritiserade rådande normer och binärt tänkande. I Nightwood sönderfaller kategorierna; Robin Vote porträtteras som någonstans mittemellan människa och djur. Hon är en ”between”-figur som inte låter sig bestämmas eller benämnas. Genom att skapa en karaktär som vi inte kan placera i ett prydligt fack åsynliggör Barnes dessa fack. Vad skiljer egentligen människan från djuren? Språk? Betyder det i så fall att vi, varje gång vi känner av språkets otillräcklighet för att uttrycka något visst, märker att vi är mer lika djuren än vi trodde?

Bilden är från Ryder, som illustrerades av författarinnan själv.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Bokköp, Masteruppsats, Nordamerikansk litteratur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokpaket och reflektioner

  1. Lotta - hyllan skriver:

    Tre kanonbra böcker! Och en som jag inte läst, De fattiga i Lódz. Men den verkar också bra.

    • Sanna skriver:

      Ja, allihop är ju sådana jag har hört mycket gott om men som jag ännu inte hunnit läsa. Men nu står de tryggt i hyllan och väntar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s