Black Boy (1945) av Richard Wright

This one is a page turner, sade föreläsaren. Och kan man tänka sig; han hade rätt! Hurra! ÄNTLIGEN! Jag sörplade i mig hela boken på en enda dag 🙂

Black Boy är Richard Wrights självbiografi. Wrights mest berömda verk i övrigt är romanen Native Son (1940), en brutal skildring av det amerikanska samhällets systematiska degradering av svarta. Självbiografin är på intet sätt lika våldsbetonad, även om det naturligtvis förekommer ganska många scener där den unge Richard blir utmanad och måste försvara sig genom att slåss. Det är tydligt att han inte själv anser att våld löser några problem; slagsmålen är alltid beskrivna i mycket negativa tongångar och Wright poängterar att han var tvungen att ta del i dem för att överhuvudtaget överleva, om inte kroppsligen så åtminstone själsligen. Den röda tråden är omgivningens ständiga försök att förgöra hans personlighet och krossa hans självständiga vilja. Till och med hans familj vänder sig emot honom; dels för att han inte vill bli ”frälst” i deras adventistkyrka och dels för att han har tankar, känslor och idéer som gör att han skiljer sig från mängden. Det senare var något oförlåtligt för en svart pojke i södra USA under Jim Crow-eran. Om man utmärkte sig på något vis gjorde man direkt sig själv och sin familj till en måltavla för rashatet och de brutala överfall som ofta följde i dess fotspår.

Som sagt, boken är en bladvändare, även om man aldrig hört talas om Richard Wright förut. Hans språk och stil gör att sidorna bara flyger förbi och innan man vet ordet av så är det slut. Mersmak? Javisst! Jag har funderat länge på att läsa Native Son och nu hoppade den upp några steg i att-läsa-listan.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Black Boy (1945) av Richard Wright

  1. Ping: Nytt i hyllan! | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s