Narrative of the Life of Frederick Douglass (1845) av Frederick Douglass

Frederick Douglass föddes som slav i 1800-talets Maryland. Han växte upp på delvis på olika plantager, delvis i staden Baltimore. Vid 20 års ålder, efter ett tidigare misslyckat rymningsförsök, lyckades han ta sig till New York och därefter leva resten av sitt liv som en fri man. Hans självbiografi fick en enorm genomslagskraft i kampanjen mot slaveriet i USA och är nu ett rörande historiskt dokument. Douglass gifte sig efter sin flykt och arbetade aktivt med jämställdhetsfrågor rörande både kön och etnicitet. För att inte bli återtagen till fångenskap av sin före detta ägare, blev han tvungen att vistas i England under ett par år efter publiceringen av Narrative of the Life of Frederick Douglass. Där skaffade han sig massor av anhängare som bland annat samlade ihop pengar ($710.96!) för att kunna köpa Douglass fri och låta honom återvända till USA.

Självbiografin är oerhört välskriven; många av hans samtida trodde inte på att Douglass själv hållit i pennan, eftersom det var ofattbart att en slav skulle kunna uttrycka sig på det viset (tydligen var det ganska vanligt vid den här tiden; ett annat exempel är poeten Phyllis Wheatley, som fick genomgå ett rättsförhör för att få publicera dikter under sitt eget namn). Man kan som nutida, vitskinnad, europeisk läsare naturligtvis aldrig förstå ett uns av den kroppsliga, känslomässiga och själsliga tortyr som det måste innebära att inte bara födas in i slaveri, utan att dessutom tillhöra ett folkslag som på rasistiska grunder inte anses förtjäna bättre än att behandlas som kreatur. Men man bör ändå läsa den här boken, just för dess sinnrika, stilfulla skildring av händelser som känns som att de borde vara obeskrivbara.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Narrative of the Life of Frederick Douglass (1845) av Frederick Douglass

 1. Ingrid skriver:

  Jag vill väldigt gärna läsa Frederick Douglass självbiografi. Den borde vara unik som tidsdokument- och den känns också som en bok man inte kan låta vara oläst.

 2. Ida skriver:

  Jag läste ett utdrag från hans självbiografi förra terminen, och så läste vi en hel del om honom också. Jag gjorde t.o.m. en frågesport om hans liv till mina kursare… Lustigt att du skrev om honom här, har inte läst om honom i någon annan bokblogg nånsin tror jag!
  Hursomhelst, det jag läste från biografin och det jag sedan researchade fram om honom var verkligen otroligt intressant.

 3. Sanna skriver:

  Ingrid & Ida: Ja, mitt tips är läs biografin. Nu har jag ju bara läst den första; han gav tydligen ut två delar till, så det finns en ”trilogi”-biografi. Men den första handlar alltså om hans år i slaveriet och hur han lyckades fly. Kort är den också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s