Benito Cereno (1855) av Herman Melville

Idag har jag äntligen(!) fått lov att återgå till skönlitteraturens förlovade land, med början i Herman Melvilles långa novell/korta roman Benito Cereno. Den är en spöklik historia om ett slavskepp som träffas på nära en hamn någonstans längs Chiles kustlinje av amerikanaren Kapten Delano. Han tar sig ombord på fartyget, som verkar ha lidit skeppsbrott, och tar med sig vatten och mat till de som är ombord. Men det är något som inte riktigt stämmer, något som är fel med besättningen, slavarna och kaptenen. Delano försöker luska, men hans oerhörda godtrogenhet gör att det tar honom väldigt lång tid att förstå vad det verkligen är som har hänt…

Kortromanen har blivit utpekad som både för och emot slaveri av olika kritiker under olika perioder; det finns definitiva inslag i Delanos tankegångar av rasistiska föreställningar av slaget ”[m]ost Negroes are natural valets and hair-dressers”, men man kan också hitta exklamationer av typen: ”Ah, this slavery breeds ugly passions in man!” Det verkar snarare som om Melville försöker visa på hur en helt vanlig (lite naiv) sjökapten från USA resonerade kring slaveriet på 1850-talet. Sensmoralen i berättelsen kan däremot verkligen inte sägas utgöra något argument för slaveri; snarare precis tvärtom.

Läsningen av Melvilles verk påminner om en viktig sak: i alla tider har människan behov av en syndabock. Allt som går snett är alltid någons fel. Sen om man pekar ut politiker, folkslag, religioner eller individer spelar faktiskt ingen roll; det verkar vara en djupt rotad mänsklig funktion att alltid vilja söka anledningar till varför dåliga saker händer, istället för att vilja hitta lösningar på problemen.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Nordamerikansk litteratur, Noveller och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Benito Cereno (1855) av Herman Melville

  1. Ingrid skriver:

    Efter dina tankar om ”Benito Cereno” känner jag att jag också vill läsa. En kortroman från 1855 och från USA bara några år innan inbördeskriget väcker intresse i allra högsta grad.

  2. Sanna skriver:

    Ja, den är intressant. Jag har ett seminarium imorgon då den ska diskuteras; det blir spännande att höra vad som sägs! Nästa bok jag ska läsa handlar också om slaveriet (det är fokus på afro-amerikansk litteratur på min nuvarande kurs): Narrative of the Life of Frederick Douglass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s