Klar himmel av Lotta Lotass

Jag var ju på teater häromsistens, något som jag inte gjort särskilt ofta förut. För ungefär ett och ett halvt år sedan blev jag dock biten; det började med att jag såg Marilynpassionen med Sissela Benn (Filippa Bark i Robins, ni vet) som Marilyn. Det var en fantastisk pjäs och jag hade verkligen inte förväntat mig att bli så rörd av den.

Nu gick jag alltså på Intiman igen, denna gång för att se Klar himmel, skriven av Lotta Lotass som sitter i Svenska Akademien. Claude Eatherly flög spaningsplanet över Hiroshima och var den som gav klartecken för att släppa atombomben över staden 1945. Hans fruktansvärda skuldkänslor över krigsuppdraget förstörde resten av hans liv: han sjönk ner i kriminalitet och spelberoende, ständigt förföljd av tanken på att återgälda offren i Hiroshima.

I första akten får vi se hans vänner och bekanta sitta och prata om honom och hur han påverkat deras liv. Stämningen är mättad av paranoia; tryckt och förstulen. Dialogen går hela tiden i underförstådda toner. Publiken får sakta men säkert pussla ihop brottstycken ur Claude Eatherlys liv utifrån detta samtal. Efter pausen kommer man tillbaka till ett helt nytt rum som förmedlar helt nya känslor: det känns lite som om hela pjäsen exploderar (eller detonerar) i andra akten. Det bländande vita kontrasterar mot Eatherly själv, som nu äntrar scenen. Hans själva uppenbarelse skvallrar om det mörka som finns inom honom; den ångest som gnager och nöter ner honom inuti är tydlig, trots att hans repliker aldrig rör vid den centrala händelsen.

Det här är en otroligt välskriven och välspelad pjäs som kräver ett stort engagemang av publiken; man måste oavbrutet gräva under ytan och läsa mellan raderna.

Bilden kommer från Malmö Stadsteater.
Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Teater och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s