The Heir (1922) av Vita Sackville-West

Vita Sackville-West är en intressant men relativt okänd brittisk författarinna: hon är mer känd för de trädgårdar hon anlade på godset Sissinghurst och som Virginia Woolfs älskarinna. Jag har tidigare läst The Edwardians och All Passion Spent som brukar sägas vara hennes mest kända verk. I söndags läste jag kortisen The Heir, som i mångt och mycket påminner om All Passion Spent i ton, miljö och tempo. Huvudpersonen Chase är en intetsägande, plommonstopsbärande kontorsråtta bosatt i Wolverhampton. En dag dör hans gamla faster och efterlämnar familjens ägor åt honom; ett stort elisabetanskt hus på landet med tillhörande trädgård samt ett flertal uthyrda åkerplättar.

Romanen är subtilt psykologisk och visar på hur livet kan ändra riktning på en femöring. Sackville-West är mästare på dessa finstämda tongångar och tar med oss på Chases korta men omvälvande resa. Miljöerna gör sitt till det; jag vill bara åka iväg till en engelsk trädgård och sitta i en berså med en filt, smuttandes en kopp te, när jag läser The Heir. Persongalleriet är välsnickrat: utöver Chase utmärker sig personer som, även om de inte har centrala roller i romanen, stannar kvar hos en ett tag efter att man slutat läsa. Det tycker jag visar på ett genuint hantverk.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till The Heir (1922) av Vita Sackville-West

  1. Ping: Modernismen och kvinnorna | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s