Barnes & Kristeva

Jag har legat lågt de senaste dagarna och det är för att jag inte har läst i samma takt som vanligt. Istället har jag jobbat på mitt proposal för masteruppsatsen och läst litteratur som har med den att göra; litteratur som tar mycket längre tid att läsa för att jag måste sitta beredd med penna och papper hela tiden.

Ryder av Djuna Barnes och Powers of Horror av Julia Kristeva är dem jag ägnat mest uppmärksamhet åt på sistone. Ryder är en intressant, innovativ och ganska chockerande bok som friskt blandar olika stilar: prosa och poesi, modernistiskt och medeltida språk, bilder och text. Djuna Barnes kallade sig själv sin tids mest berömda okända person. Hon hyllades av mer namnkunniga storheter, t.ex. T.S. Eliot, och Ryder blev faktiskt lite av en bästsäljare när den kom ut 1928. Av någon anledning är hon dock någon man knappt talar om inom litteraturvetenskapen och man kan verkligen fråga sig varför. Nyutgivningen av Nightwood gjorde i alla fall henne ett mer känt namn bland många svenska bokbloggare. =)

Kristevas Powers of Horror handlar om abjektion inom psykoanalysen. Enligt Kristeva är det abjekta något vi både söker och vill distansera oss ifrån, en dubbelhet som fastställs under den tidiga barndomen då man lär sig om gränsdragningar och vad som är ”vi” och ”dem”. Varför blir man så äcklad av kroppsligt avfall? Kristeva menar att det inte bara handlar om att skydda sig mot bakterier, utan även om den dubbla identitet som detta avfall har: det var en gång en del av ens egna kropp, när det är avstött är det inte det längre (då har det blivit avstötande!).

I Ryder finner man avföring, toaletter eller kräk på nästan varje sida. Det är tydligt att det abjekta spelar en stor roll i denna familjekrönika (som det ska föreställa) och även att det abjekta oftast förknippas med sex och moderskap. Mor efter mor genom familjens historia varnar sina döttrar om det helvetiska moderskapet. Detta är vad som intresserar mig. Under modernismen omvärderades många genusföreställningar och den här sortens framställning av mödrar är en aspekt av denna omvälvande kulturella händelse.

Annonser

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Fransk litteratur, Masteruppsats, Nordamerikansk litteratur, Universitetet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barnes & Kristeva

  1. Ping: Senaste bokköpet! | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s