Bonjour tristesse (1954) av Françoise Sagan

På 50-talet väckte den här romanen stort uppseende med sin rättframma beskrivning av en 17-årig tjejs liv tillsammans med sin far och hans älskarinnor. Möjligen hade det inte varit en så chockerande faktor idag, men boken gör mig ändå förvånad med sin brådmogna ton. Jag blir någonstans lite påmind om Hey Dolly av Amanda Svensson, som också följde en ung kvinnas liv och kärleksäventyr. Likheten ligger i båda huvudpersonernas cynism och likgiltighet inför andra människors känslor; deras hänsynslöshet och egoism är påfallande. Samtidigt finns det något i båda karaktärerna som känns genuint och därför tycker man ändå om dem; ärligheten i att veta och erkänna att man är obotlig egoist har en viss charm. Hade den inte haft det så hade väl aldrig den typiska rockstjärnan hittat någon kvinna som vill bli hans fru, till exempel.

Bonjour tristesse har fördelen av att utspelas på Rivieran, som ju är en utmärkt passande plats för dekadens och lata semesterdagar. Jag kan definitivt förstå att Cécile vänder sig emot att läsa Bergson under den heta sydfranska sommarsolen. Förhållandet mellan Céciles livsstil samt -filosofi och miljön i vilken hon vistas är helt analogt. Den strikta Anne däremot, hon passar bättre hemma i Paris, i asfaltsdjungeln. Där kommer hon i sina perfekt skräddade kläder och med sin intelligenta konversation till sin fulla rätt; på Rivieran måste hon anstränga sig för att inte doppa sitt omsorgfullt lagda hår i havet när hon badar. Det hade varit väldigt intressant att göra en närläsning av boken och djupanalysera Annes och Céciles förhållande, likheter och skillnader ur ett genushistoriskt perspektiv. Är deras olikheter en generationsfråga eller är de helt enkelt två olika kvinnotyper?

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Fransk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s