Systrarna Brontës män

Har suttit och läst en masteruppsats idag som handlar om karaktärerna Heathcliff i Wuthering Heights och Arthur Huntingdon i The Tenant of Wildfell Hall. Det är otroligt vilka likheter det finns mellan de båda männen och med vilken övertygande brutalitet dem skildras av Emily respektive Anne Brontë. Somliga av samtidens kritiker chockerades över hur aggressivt Heathcliff och Huntingdon framställdes; en skribent menade till och med att Huntingdon var orealistisk, att ingen verklig man kunde vara så hjärtlös som han beskrevs vara. Jag vet inte jag. Men en sak är i alla fall säker: systrarna Brontë måtte haft extremt dåliga erfarenheter av män…

Jag är inte helt säker på om jag tycker att Heathcliff är lika avskyvärd som Huntingdon. Jag har alltid haft en svaghet för Heathcliff; någonstans kan man förstå honom, kanske för att man får veta mer om hans bakgrund än om Huntingdons. Barndomen igenom blir han hånad och trakasserad och det enda glädjeämnet i hans liv, Cathy, tas ifrån honom. Huntingdon, däremot, ångrar inte ens sitt beteende på dödsbädden utan har mage att önska att Helen kunde dö samtidigt så att han kan få följa med henne in i himmelen! Han är helt klart den värre av dem två.

Vad tycker ni?

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Masteruppsats, Romaner, Universitetet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s