The Aloe (1930) av Katherine Mansfield

Katherine Mansfield är främst känd för sina noveller. The Aloe är hennes enda utgivna roman och den är förlaga till två av hennes noveller; man kan säga att den är en tidigare version av ”Prelude”och ”At the bay”, ett utkast till dessa som senare broderades ut och redigerades. Mansfield är en av de där författarna som nästan alla har hört talas om, men som få vet någonting om egentligen. Hon framstår som en bifigur i litteraturhistorien, en förpassning till marginalen som jag tycker är helt oförtjänt. Hemingway är ju min lille husgud och den författare som jag tycker är oemotsägligen den störste mästaren av det engelska språket. Vanligtvis anser jag att hans grejer inte är jämförbara med annat (för att det är så överlägset bra) men hans och Mansfields noveller har många skärningspunkter. Hon är, liksom Hemingway, fantastiskt grym på att skriva om en sak och mena en annan; hon skapar en stämning genom mycket små, subtila medel.

The Aloe handlar om en familj på Nya Zeeland som flyttar till ett nytt, finare hus. Man får följa barnen som leker i trädgården, fadern på väg hem från jobbet, modern, som är sjuklig, i sin säng, husan som är intresserad av drömtydning samt den ogifta, uttråkade mostern som fantiserar om att bli ivägsvept av en drömprins. Berättaren är som en fluga på väggen; perspektivet skiftar med jämna mellanrum och alla karaktärerna kommer till tals vid ett eller annat tillfälle. Den allmänna atmosfären är stel och stilla, det är lite som om familjen är isolerad från resten av världen, ofrivilligt fast i den ensliga landsbygden.

Efter att ha läst The Aloe funderar jag nu på att möjligtvis jämföra denna version med ”Prelude” och ”At the bay” i min masteruppsats för att se hur Mansfield redigerade; vad som togs bort och lades till och hur det förändrar texterna.

Om Sanna

Filosofie doktor i engelsk litteratur (University of Westminster) sedan 2017. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Administratör på kontorstid.
Det här inlägget postades i Masteruppsats, Noveller, Nyzeeländsk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till The Aloe (1930) av Katherine Mansfield

  1. Ping: Bokbeställning – small but sweet! | Och solen har sin gång

  2. Ping: Nytt i hyllan! | Och solen har sin gång

  3. Ping: Uppgjorda planer | Och solen har sin gång

  4. Ping: 10.000 skrivna ord | Och solen har sin gång

  5. Ping: Sjunker ner i Katherine Mansfields Nya Zeeland | Och solen har sin gång

  6. Ping: Ladder of Years (1995) av Anne Tyler | Och solen har sin gång

  7. Ping: The Life and Death of Harriett Frean (1922) av May Sinclair | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s