The Hotel (1927) av Elizabeth Bowen

Elizabeth Bowens debutroman utspelar sig på en semesterort i Italien där ett helt gäng britter flyr det kalla, fuktiga Förenade kungariket för att njuta av den tidiga Medelhavsvåren. Det är ett fascinerande persongalleri med ett klart överskott av kvinnor, trots att många av dem verkar gifta. De män som är där blir snabbt bortlovade i giftermål, vilket är en spännande twist på hur det kanske alltför ofta annars är i romaner: kvinnor som bara figurerar som kärleksintresse för de manliga karaktärerna. Huvudpersonens identitet skulle jag väl inte säga är helt solklar, men Sydney Warren är en god gissning. Hon är tjugo år och vill inte gifta sig, inte bilda familj, utan utbilda sig till läkare. Hotellets övriga gäster ser henne som en lite konstig flicka, enstöring, och låter henne vara för det mesta. Då hon trots att blir förlovad ägnar de henne plötsligt massor av uppmärksamhet och anser att hon blivit lättare att umgås med. Det är tydligt att Sydneys första val, att följa sitt hjärta och skaffa sig en karriär, inte är acceptabelt av det lilla minisamhället som hotellet utgör. När hon rättar sig efter de sociala lagarna och blir fru i hotellgästernas ögon, får hon den respekt hon förtjänar.

Bowens stil är mycket subtil och man får hela tiden vara vaken, för det händer mycket mellan raderna. Hennes typiskt modernistiska stil gömmer sig emellanåt bakom det ”typiskt kvinnliga”: uppehållandet vid skvaller och kärleksaffärer. De scener som ger mig mest food for thought är dem mellan Sydney och hennes speciella väninna, Mrs. Kerr, som verkar vara den enda som accepterar och uppskattar Sydneys karriärsval. Spänningarna mellan de två kvinnorna är påtagliga och även om det aldrig uttalas är det definitivt någonting mer än en vänskap, åtminstone för Sydney.

Jag njöt verkligen av den här boken och kan varmt rekommendera den till strand-/sommarläsning. Den är komplex, men inte svårläst. Det kommer med all säkerhet bli mer Bowen framöver… Väntar med spänning på Snowflakes recension av The Heat of Day, en av Bowen mer lästa romaner om andra världskrigets London.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Irländsk litteratur, Romaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Hotel (1927) av Elizabeth Bowen

  1. snowflake skriver:

    Den här låter underbar. Jag ser mycket fram emot mitt eget möte med Bowen, som är på väg med posten nu hoppas jag.
    Jag gillar det du skriver om subtilitet och mellan raderna. Det är det jag vill ha just nu!

  2. Ping: Modernismen och kvinnorna | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s