Frost in May (1933) av Antonia White

Nummer två i min rad av modernistiska kvinnor är Antonia White, som tydligen var kompis med Djuna Barnes, den legendariska författarinnan till Nightwood. Kanske förväntade jag mig för mycket av Frost in May, men jag är inte imponerad. Visst är språket bra och handlingen fängslande (trots att det inte händer så mycket), men jag kan inte riktigt hitta någon övergripande poäng med det hela; den känns ofärdig på något sätt. Budskapet däremot är långt ifrån obskyrt; Nanda, bokens huvudperson, sätts i klosterskola vid åtta års ålder och White skildrar hennes tid där som fylld av orättvisor samt fysisk och psykisk smärta. Katolicismen beskrivs som en mycket sträng och svår tro. Nanda gör vad hon kan för att rätta sig efter nunnornas dogmatiska regler, men blir gång på gång beskylld för att ha ett korn av rebelliskt högmod inom sig.

Hon träffar några vänner bland de äldre flickorna och det är deras relationer jag intresserar mig mest för. Léonie sägs se ut som en pojke, en prins; hon är självständig, självsäker och lite butter, men framstår som oerhört attraktiv ur Nandas synvinkel. Två flickors skönhet beskrivs i detalj och genomgående kan man väl säga att de skolkamrater som är vackra är dem som Nanda tycker bäst om. Det är svårt att säga om detta helt enkelt är en beundran av deras utseende från hennes sida eller om det finns något frö till förälskelse i det. Vad gäller Léonie är jag helt säker på att Nandas fascination gränsar till s.k. puppy love.

Mrs. Grey, Nandas mor, är en något skum figur. Vi får veta att hon inte är särskilt förtjust i klosterskolan, till skillnad från Nandas far, och att hon ofta är sjuk. Hon lider av ”mysterious indispositions” (s. 172) och åker in och ut från diverse konvalescenshem. Hon vill inte straffa Nanda lika hårt som fadern och man kan gissa sig till att hennes katolska övertygelse i sträcker sig lika långt.

Sammanfattningsvis en intressant men något bristande berättelse om en ung flickas upplevelser i en engelsk klosterskola.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Brittisk litteratur, Masteruppsats, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s