Regnspiran (1958) av Sara Lidman

Linda föds i Västerbotten på slutet av artonhundratalet in i en djupt kristen familj och by. Redan från början passar hon inte in i sammanhanget; hennes far tror att hennes lättsinne behöver späkas ytterligare (han förbjuder t.ex. tapeter och dockor, som han tycker är onödig flärd), hennes mor vill skämma bort henne då hon är enda barnet. Ingendera av taktikerna fungerar dock och Linda fortsätter att skämma ut sig och familjen på bönemötena där hon inte kan förmå sig att sitta tyst. Den slutgiltiga domen från samhället faller då hon som sexåring förutspår sin fars brutala död. Efter denna tragiska incident är hennes öde som utstött förseglat.

Under läsningens gång funderade jag en hel del i samma banor som när jag läste Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre. Återigen berättas historien om en ung flicka som egentligen inte gör något fel, men som inte passar in i mallen för hur unga flickor bör bete sig. Linda kan inte sitta stilla och vara tyst. Hon kan inte hantera sina instinkter och impulser. Hennes högsta önskan är att få vara lycklig och få vara med, ”mitt i” som hon kallar det. Ständigt frågar hon sig själv vad hon gör för fel, varför hon inte får vara med. Till slut verkar hon alltmer acceptera den roll hon blivit tilldelad och kastar sig huvudlöst ner i det som glädjer henne för stunden.

Lindas ilska över förlossningssmärtan (hon upplever den som en skymf) och den orättvisa behandlingen av engelska suffragetter som hon läser om i tidningen pekar på den feministiska potential som ligger och gror under romanens översta lager. Man får inte glömma bort att den är skriven 1958 av en dam som skulle komma att bli ytterst politiskt aktiv (och var kanske redan då?). Det hade säkert funnits mycket att utvinna av en andra läsning av Regnspiran.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s