Bara en mor av Ivar Lo-Johansson

Ytterligare en bok på läslistan som handlat om kvinnor i Sveriges sociala bottenskikt från början av 1900-talet. Återigen är det ”avlelsen” och bekämpandet av smuts som utgör kvinnornas existens, denna gång i statarmiljö. Huvudpersonen Rya-Rya skulle kunna vara vem som helst; hennes liv färgas inte av spektakulära händelser. Det fascinerande ligger istället i bokens återgivande av hur hon finner sig i det liv som skapas åt henne genom män och samhällets/familjens krav på så kallad anständighet.

Denna anständighet ter sig för en luttrad människa av 2000-talets Sverige som en sedvänja från en annan planet; ändå lever den kvar i många kulturer idag och även så i vår egen tills för bara några decennier sedan. Visst är det fantastiskt att attityder kan förändras så fullständigt och så fort? Nu är jag ju en av dem som anser att jämställdheten fortfarande har en bit kvar att gå, särskilt om man betänker den backlash som ”Kissie”-kulturen bland unga tjejer exemplifierar, men det är lätt att glömma hur långt vi faktiskt har kommit. Tills man läser lite proletärförfattare.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s