Farmor och vår herre av Hjalmar Bergman

Detta är en bok som antingen jag eller alla andra har missförstått poängen med helt. I andra recensioner, ja, till och med i bokens förord vädras åsikten att Farmor, huvudpersonen, är en riktig ragata. Detta stämmer överens med vad barnen och barnbarnen tycker om henne, då de bedömer hennes handlingar utifrån sett, med bristfällig eller felaktig information om varför hon gjort vissa livsval. Deras goda namn och levnadsstandard är det enda som betyder något för dem, men att det är Farmor som är ansvarig för välståndet är det ingen som vill tro på.

Jag står helt på Farmors sida, vilket även hennes familj gör efter att ha hört hennes sida av saken. Varför döms då Farmor så hårt? Naturligtvis för att hon är kvinna. Jag tror inte att hennes egentliga handlingar är av någon avgörande betydelse; hade hon varit Farfar hade ingen ifrågasatt henne.

Hjalmar Bergman gör det tydligt att Farmor, trots att hon lyckas vinna familjens gunst åter, drabbas hårt av anklagelserna mot henne:

Hennes avsikt var helt enkelt att tigga barmhärtighet. Men det förstod hon inte. Hon visste inte ännu, hur fattig de hade gjort henne och hur eländig. Hon var krossad och förbi och orkade inte längre hålla sig uppe[…] (s. 212)

Hon, som alltså aldrig gjort annat än kämpat för sin familjs överlevnad, förgörs slutligen av densamma. Man biter inte den hand som föder en… såvida det inte råkar vara en kvinnas hand.

Den gamla kvinnan är mäktig och förståndig, i synnerhet när det gäller affärer, och detta skrämmer hennes barn och barnbarn samt, tror jag, många läsare. De är rädda för hennes styrka och därför måste hon också göras ner, för att bygga upp avkomlingarna, som annars är en mesig hop:

Vet farmor varför jag ville göra farmor till pannkaka? Jo, för kunde jag det, då skulle jag aldrig mer bli rädd. (s. 242)

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s