Dykungens dotter av Birgitta Trotzig

Birgitta Trotzigs bok från 1985 är en skildring av fattigsverige, en berättelse om samhällets förlorare på 1930, -40 och -50talen. De centrala karaktärerna, Mojan och hennes dotter, bor i Kristianstad och jobbar på fabrik. Det är ett liv som går vidare tack vare självbevarelsedriften och inget annat. På arbetarklassens fritid finns nämligen inget mer att göra än smutsiga samlag i buskarna runt dansbanan eller att supa sig full (eller bådadera). Mojan sysselsätter sig med ett kvällsjobb som städerska, först med anledning av den ekonomiska verkligheten som ensamstående mor och senare mest för att slippa vara ledig och för att trötta ut sig så hon kan sova om nätterna.

Tvångssterilisering, aborter med strumpstickor och blodiga, sönderslitande förlossningar skapar ett genomgående tema i romanen: det kvinnliga kroppsliga som ständigt balanserar på ett tunn tråd mellan skapandet och förgörandet. Språket är mörkt, lortigt, fuktigt och ingjuter en känsla i mig som läsare att jag också sugits ner på dybotten tillsammans med Mojan och dottern. Kan man någonsin dra sig upp? Inte i den värld som Trotzig beskriver. Där blir varje försök att kämpa sig till ett bättre liv åter nedsölat av dyn som genomtränger alla aspekter av arbetarkvinnornas liv.

En tung men fantastisk bok, helt enkelt. Förståelsen (och tacksamheten) för hur långt det svenska samhället har förändrats ökar för varje läst sida.

Annonser

Om Sanna

Halvfartsdoktorand i engelsk litteratur vid University of Westminster sedan 2012. Bokmal. Stugsittare. Matvrak. Sekreterare på kontorstid.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dykungens dotter av Birgitta Trotzig

  1. Ping: Snilleblixt! | Och solen har sin gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s